היחידה לאוריינות מחשבים:
היחידה לאוריינות מחשבים הוקמה בעזרת הקרן לפיתוח שירותים לנכים של המוסד לביטוח הלאומי קרן קרטן (הקישור ייפתח בחלון חדש)באנגליה וקרן וויינברג בארה"ב. הלימודים במרכז מתוקצבים ע"י אגף השיקום במשרד הרווחה.
היחידה הוקמה במטרה ללמד מיומנויות תקשורת במחשב לאנשים עם ליקוי כפול בראייה ובשמיעה. כל אדם הנמצא זכאי מקבל את שרותי היחידה. היחידה אף מתווכת בין התלמידים לבין משרד הרווחה, כדי לממש את זכאותם לקבלת סיוע ברכישת מחשב מותאם לצורכיהם והתקנת המחשב והתוכנות בביתם.
המרכז פתוח בפני התלמידים ובוגרי הקורס חמישה ימים בשבוע והם יכולים להשתמש במחשבי המרכז ובחומרי העזר גם בזמנם החופשי (בתאום מראש).
מסלול הלימודים ביחידה לאוריינות מחשבים:
הקורסים ביחידה מקנים ידע בסיסי ומתקדם בשימושי מחשב, הכולל:
הקלדה עיוורת, תוכנת WORD, תוכנת POWER-POINT, תוכנות עריכה שונות, שימוש בצג ברייל, גלישה באינטרנט ושימוש בדואר אלקטרוני, תוכנת OOVOO שהיא תוכנת צ'אט בתקשורת חזותית המאפשרת שימושים מגוונים. תחומי לימוד נוספים עשויים להתווסף לפי צורכיהם הספציפיים של התלמידים.
יעדים ומטרות של היחידה לאוריינות מחשבים:
בקורס ירכשו מיומנויות שיעזרו להם בתחומי פנאי, חברה ותקשורת:
- רכישת כלים להעשרת שעות הפנאי.
- לימוד כלי תקשורת עם חברים, משפחה ומוסדות ציבוריים באמצעות ערוצי תקשורת כגון דואר אלקטרוני ותוכנות צ'אט שונות.
- לימוד שימוש בערוצי אינטרנט המאפשרים נגישות למגוון ערוצי מידע חיצוניים כגון חדשות, אירועי תרבות, חשבונות בנק, אמצעי תחבורה ועוד.
- העצמת יכולת אישית ועצמאות
- רכישת כלים לביטוי עצמי, תיעוד אישי ופיתוח יצירתיות (עיצוב תמונות ומסמכים, כתיבת סיפורים, הכנת מצגות ועוד).
הציוד והתוכנות ביחידה לאוריינות מחשבים:
לרשות התלמידים מכשירי טמ"ס (הגדלה בטלוויזיה במעגל סגור), עמדות מחשב, מתוכם מחשבים הכוללים תוכנת ZOOMTEXT (תוכנת הגדלה). תוכנת OOVOO, בנוסף יש תוכנת ברייל וצג ברייל ובמחשבים אחרים יש תוכנת פוטושופ. בנוסף לעמדות המחשב והטמ"סים יש במרכז גם ציוד היקפי: מקלדות מוגדלות, מצלמות אינטרנט, סורק ומדפסת.
דרכי הלמידה:
הקורס נלמד באופן פרטני והוא מותאם לצורכי התלמיד, לרמתו ולהעדפותיו.
השיעורים מתקיימים בין פעם לפעמיים בשבוע. כל שיעור נמשך בהתאם לרצון התלמיד וליכולותיו.
התקשורת עם התלמיד מתנהלת בהתאם לערוצי התקשורת בהם הוא משתמש בצורה הטובה
ביותר: דיבור, שפת סימנים, שפת סימנים במגע, הקלדה במחשב, שיטת "לורם" – כפפה (איות על היד).
צוות ההוראה ביחידה:
צוות היחידה מונה כיום כתשעה מורות ומורים. בצוות שלושה מורים לקויי שמיעה וראייה, שלושה מורים חרשים, ושלושה מורים שומעים. כל המורים השומעים ולקויי השמיעה יודעים שפת סימנים, ולכן תהליך הלמידה הוא ישיר וללא צורך במתווך משני בין המורה לתלמיד. חלק מהמורים מכירים גם את השימוש בכתב כפפה או ברייל.
חשוב לנו שאנשי הצוות המועסקים ביחידה יהיו עם מוגבלויות דומות לאלה של תלמידיהם, הן כדי להתאים את דרכי התקשורת ואת תוכנית הלימודים באופן אישי לכל תלמיד, והן כדי להעצים את התלמידים על ידי שימוש דוגמה חיובית.
כך גם בשאר החומר. תודה.